Leder du efter nyt bredbånd i Esbjerg?

bredbånd i danmark

Leder du efter nyt bredbånd i Esbjerg?

Du har rigtig god chancer for et hurtigt og pålideligt bredbånd i Esbjerg.

Som esbjergenser kan du få bredbånd via dit telefonstik (xDSL), kabel tv-stik (COAX), fibernet og mobiltbredbånd. Der er en række teleudbydere, der tilbyder bredbånd til private og erhverv.

Du kan også få virkelig høje hastigheder (500 – 1.000 Mbit/s), takket være store investeringer fra Eniig, der via Waoo er ansvarlige for fibernettet i området.

Hvilken hastigheder er tilgængelige i Esbjerg?

I Esbjerg kan du få bredbånd og internet med download/upload på op til 1.000 Mbit/s.

Det er muligt via kabel tv-stikket (COAX) og fibernet. For at få disse hastigheder, skal du dog været tilkoblet fiber- eller kabel tv-netværket. Er din ejendom ikke tilsluttet, er der risiko for, at du enten:

  • Må nøjes med en anden type af bredbånd (xDSL eller mobilt bredbånd)
  • Skal betale for tilslutning

Uanset din bredbåndsløsning bør du kunne få internet på mellem 70-150 Mbit/s. Bemærk: dette er kun det teoretiske maksimum, så du kan risikere at betale for lavere hastigheder end først lovet. xDSL er typisk dyrere end mobilt bredbånd, men har dog ikke begrænsning på data.

Bredbånd via telefonstikket (xDSL)

I Esbjerg (og resten af Danmark) er xDSL stort set altid en mulighed.

Alle boliger og ejendomme med et aktivt telefonstik, kan nemlig få internet via xDSL.

xDSL er dog også den ældste form for bredbånd, der stadig er i brug. Hastighederne er ikke høje, og stabiliteten er typisk noget værre. Det er, fordi det bruger det gamle kobbernet, der er mere modtageligt over for forstyrrelser og belastning.

I teorien kan du få 150 Mbit/s med xDSL. I realiteten vil det dog være noget langsommere og upålideligt. Teleudbyderne er derfor juridisk forpligtet til at oplyse dig minimumshastigheden. Den vil typisk være omkring halvdelen (60-100 Mbit/s.)

Internet via kabel tv-stikket (COAX)

I Esbjerg kan du får internet via dit kabel tv-stik (COAX), hvis du får kabel tv fra Stofa, YouSee, Dansk Kabel TV eller en antenneforening, der har en aftale med en af de ovenstående.

COAX-netværkets dækningsgrad i Esbjerg er høj.

Ifølge Energistyrelsens TjekDitNet kan hele 74% af borgere i Esbjerg Kommune få op til 1.000 Mbit/s, eller 1 GB/s. Esbjerg er derfor blandt de danske byer, hvor kabeltv-netværkets dækning er bedst.

Udfordringen er dog, at hastighederne er mærkbart anderledes i det tidsrum, hvor belastningen er højeste.

Teleudbydere er nemlig kun forpligtet til at fortælle dig gennemsnitshastigheden for internet ved bredbånd via kabel tv-stikket. Da de færreste bruger internettet i hverdagens nattetimerne, kan den konstateret hastighed altså være noget lavere.

Bredbånd via fibernet (Fiber)

Esbjerg er den af de store danske storbyer, hvor fibernettet er bedst.

Energistyrelsens tal fortæller, at hele 92% af Esbjerg Kommune kan få fibernet med 1.000 Mbit/s.

Det er bemærkelsesværdigt, fordi det generelt er svært at få fiber i storbyområderne. Det kræver nemlig nedgravning af fiberkabler, hvilket er svært i tætbefolket og meget trafikerede områder.

Det har ikke været tilfældet i Esbjerg.

Dette skyldes, at energiselskabet Norlys er medejer af Waoo og det danske fibernetværk.

Mobilt Bredbånd (4G/LTE – og mulighed for 5G)

Esbjerg har også god dækning, hvis du vælger mobilt bredbånd.

Som Danmarks femte største by, har Esbjerg også et højt antal mobilmaster. Typisk er en højere befolkningstallet også synonym med bedre mobildækning.

I Danmark kan du få mobilt bredbånd fra mange forskellige teleudbydere. Men der er kun tre mobilnetværk: TDC, 3 og Telia/Telenor (TT-netværket). Kvaliteten af de enkelte mobilnetværk er desværre ikke ens.

Ifølge Teknologisk Instituts seneste undersøgelse af 4G/LTE-netværket er TDCs net det bedste i Region Syddanmark.

Baseret på 500 stikprøver får TDC en samlet score på 94% i dækning og mobiloplevelse. Det er højere end i både Region Midtjylland og Nordjylland. 3 er nr. 2 med 84% og Telia/Telenor får 76% og 73%.

Hastigheden på 4G/LTE er omkring de 70 Mbit/s. Vælger du en løsning med 5G, kan du dog forvente hastighed på op til 400-700 Mbit/s. Da udbredelsen af 5G-netværket stadig er i sin spæde ungdom, kan der dog gå noget tid før, du har et bredt udvalg af 5G-mobilt bredbånd.

Har du en dårlig forbindelse i Esbjerg? Så kan det være værd at overveje et skift til en ny teleudbyder på TDC’s eller 3’s netværk.